Przygotowanie zaczynu:
Wymieszaj składniki na zaczyn i pozostaw na parę minut w ciepłym miejscu, aby wyrósł. Przygotowanie ciasta: Do zaczynu dodaj mleko, masło, rum, żółtka, cukier i mąkę tortową, a na koniec startą skórkę z cytryny oraz sól, dokładnie wymieszaj i przygotuj rzadkie ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło. Napełnianie formy i wyrastanie ciasta: silikonową formę natłuść i umieść na blasze do pieczenia. Za pomocą woreczka zdobiącego z dyszą nanieś do formy tyle ciasta, aby pokryć nim tylko dno foremek (ciasto uniesie się podczas wyrastania i pieczenia). Formę przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Pieczenie: po wyrośnięciu zdejmij ściereczkę i piecz donaty w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Upieczone donaty udekoruj czekoladową lub cukrową polewą i posyp ozdobami.
Przygotowanie ciasta:
Do zaczynu dodaj mleko, masło, rum, żółtka, cukier i bezglutenową, ryżową oraz kukurydzianą mąkę, a na koniec startą skórkę z cytryny oraz sól, dokładnie wymieszaj i przygotuj rzadkie ciasto. Napełnianie formy i wyrastanie ciasta: silikonową formę natłuść i umieść na blasze do pieczenia. Za pomocą woreczka zdobiącego z dyszą nanieś do formy tyle ciasta, aby pokryć nim tylko dno foremek (ciasto uniesie się podczas wyrastania i pieczenia). Formę przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Pieczenie: po wyrośnięciu zdejmij ściereczkę i piecz donaty w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Upieczone donaty udekoruj czekoladową lub cukrową polewą i posyp ozdobami.
NASZA WSKAZÓWKA: Podczas pieczenia z rumu odparuje alkohol, dlatego nie musisz obawiać się dodawania go do ciasta. Jeśli jednak wolisz zastąpić ten składnik innym, możesz zamiast niego użyć aromatu rumowego lub dodać do ciasta 40 ml mleka więcej.