info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyBabka cytrynowa z polewą

Babka cytrynowa z polewą

Przepisy
26.03.2025
Forma na babkę wysoka DELÍCIA ø 24 cm, wiatrak
Poniższy przepis pochodzi z książki 99 sladkých teček Marie Baťové.

Potrzebne będą:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 ml mleka
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 ml oleju
  • 30 g kandyzowanej cytryny - kostki
  • 8 g cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
Na polewę cytrynową:
  • 200 g przesianego cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając 1/3 cukru. Ubij żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę, dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy, olej, letnie mleko i dokładnie wymieszaj. Połącz ubite białka z masą żółtkową, dodaj kandyzowaną cytrynę, startą skórkę z cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny. Wszystko lekko wymieszaj i umieść w natłuszczonej i posypanej mąką formie do pieczenia.
Piecz przykryte papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut. Po ostygnięciu polej polewą cytrynową.

Przygotuj polewę mieszając wszystkie składniki.

Warto mieć je pod ręką: