Na ciasto:
- 170 g borówek
- 130 g drobnego cukru
- 120 g mąki tortowej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Oddziel żółtka od białek. Posól białka i ubij je na gęstą pianę. Odłóż na bok. Utrzyj masło z cukrem na puch i stopniowo wmieszaj żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i orzechami. Tę mieszankę na zmianę z mlekiem wmieszaj do ciasta. Następnie delikatnie wmieszaj puch z białek, a na koniec borówki. Napełnij ciastem przygotowane papilotki i piecz przez około 20 minut.
Na krem:
- 250 g śmietanki 36%
- 170 g mascarpone
- 3 płatki żelatyny (około 5 g)
- 3 łyżki syrpu z borówek
Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją producenta, odciśnij całą wodę i włóż do garnuszka z syropem borókowym. Podgrzewaj krótko, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odłóż na bok, aby częściowo ostygła. Ubij śmietanę z mascarpone na gęsty puch. Do kremu delikatnie wmieszaj żelatynę z syropem. Napełnij woreczek zdobiący, a przed zdobieniem schłódź w lodówce.
Na syrop borówkowy:
- 50 ml wody
- 50 g drobnego cukru
- 50 g borówek
Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia w
rondelku, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Mieszankę
zmiksuj, przecedź i w razie potrzeby zredukuj, aby była bardziej gęsta.
W przygotowaniu pomogą: