info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyBabeczki pełne borówek

Babeczki pełne borówek

Przepisy
16.08.2024
 

Na ciasto:

  • 170 g borówek
  • 130 g drobnego cukru
  • 120 g mąki tortowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 60 ml mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Oddziel żółtka od białek. Posól białka i ubij je na gęstą pianę. Odłóż na bok. Utrzyj masło z cukrem na puch i stopniowo wmieszaj żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i orzechami. Tę mieszankę na zmianę z mlekiem wmieszaj do ciasta. Następnie delikatnie wmieszaj puch z białek, a na koniec borówki. Napełnij ciastem przygotowane papilotki i piecz przez około 20 minut.
 

Na krem:

  • 250 g śmietanki 36%
  • 170 g mascarpone
  • 3 płatki żelatyny (około 5 g)
  • 3 łyżki syrpu z borówek
Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją producenta, odciśnij całą wodę i włóż do garnuszka z syropem borókowym. Podgrzewaj krótko, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odłóż na bok, aby częściowo ostygła. Ubij śmietanę z mascarpone na gęsty puch. Do kremu delikatnie wmieszaj żelatynę z syropem. Napełnij woreczek zdobiący, a przed zdobieniem schłódź w lodówce.
 

Na syrop borówkowy:

  • 50 ml wody
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g borówek
Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia w rondelku, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Mieszankę zmiksuj, przecedź i w razie potrzeby zredukuj, aby była bardziej gęsta.
 

W przygotowaniu pomogą: