Lato to wspaniały czas nie tylko na podróżowanie i poznawanie nowych miejsc, ale także próbowanie nowych potraw. Udaj się z nami w podróż do dalekich zakątków świata i odkryj nowe smaki. Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy tradycyjne dania z Hiszpanii, Francji, Tajlandii, Włoch i Słowacji, które możesz przygotować w domu.
Francuski Crème brûlée
- 500 ml wysokoprocentowej śmietany (30% lub więcej)
- 1 laska waniliowa
- 100 g cukru + odrobina do posypania
- 6 żółtek
Piekarnik rozgrzej do 150 °C. Śmietanę przelej do rondelka, laskę wanilii przekrój ostrym nożem, następnie wyjmij z niej ziarenka i dodaj je do śmietany. Skórkę laski waniliowej pokrój cienko i także dodaj do śmietany. Składniki doprowadź do wrzenia a następnie zmniejszając moc kuchenki gotuj jeszcze na małym ogniu ok. 5 minut. W międzyczasie, w misce, wymieszaj żółtka z cukrem i zbierz zbyteczną pianę. Do jajek zmieszanych z cukrem wlewaj, stale mieszając, gorącą śmietanę z wanilią. Następnie całość przelej do kokilek, do ok. 2/3 ich wysokości. Kokilki umieść w głębokiej formie do pieczenia, napełnionej wodą do wysokości ich zawartości. Piecz 40-45 minut, do momentu uzyskania konsystencji budyniu. Pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem posyp łyżką cukru, który skarmelizujesz za pomocą pistoletu do flambowania.
Tajski makaron Pad Thai
- 250 g makaronu ryżowego napęczniałego i odcedzonego
- 2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki suszonych lub świeżych krewetek
- 2 większe jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka sosu rybnego
- ½ łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 50 g świeżych kiełków fasoli
- 2 zielone cebulki
- świeże listki kolendry
- kawałki limonki lub cytryny do dekoracji
W woku lub na patelni rozgrzej olej, następnie usmaż czosnek na złoty kolor. Dodaj roztrzepane jajko, smaż zaledwie kilka sekund, szybko mieszając. Następnie dodaj ugotowany makaron, wszystko dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj sok z cytryny, sos rybny, połowę orzeszków ziemnych, połowę suszonych krewetek (jeżeli używasz świeżych- dodaj wszystkie), chili, łyżkę kiełków fasoli i zieloną cebulkę. Smaż do momentu aż makaron będzie miękki. Przenieś na talerz – ozdób resztą orzeszków ziemnych, suszonymi krewetkami, kiełkami fasoli i listkami świeżej kolendry.
Hiszpańska Tortilla de patatas z pieczonymi paprykami
- 500 g ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 obrane ząbki czosnku
- 300 g marynowanych pieczonych papryk
- zioła
- 6 jajek
- 100 ml mleka lub śmietany
- sól i pieprz
Ziemniaki obierz, pokrój na cienkie plasterki, posól, popieprz i usmaż na oliwie z oliwek. Jajka wymieszaj z solą, pieprzem, ziołami, posiekanym czosnkiem i pieczoną papryką. Kiedy ziemniaki będą gotowe dodaj do nich masę jajeczną. Po chwili wszystko wymieszaj, gotowe kawałki omletu oddziel od dna patelni i przykryj pokrywką lub włóż do piekarnika. Jeśli tortillę przygotowujesz na patelni po chwili obróć ją za pomocą talerzyka i dopiecz z drugiej strony. Aby ułatwić sobie gotowanie wybierz
dwustronną patelnię. Omlet pokrój w trójkąty, podawaj z marynowanymi paprykami.
Włoskie tagliatelle z rukolą
Do przygotowania makaronu:
- 300 g mąki
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Do przygotowania pesto:
- 60 g orzechów włoskich
- 3 garście rukoli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
Mąkę, jajka i oliwę z oliwek wymieszaj i przygotuj gładkie ciasto. Ciasto nie może się lepić do rąk ,musi być sprężyste i zwarte. Gotowe ciasto pozostaw na 20 minut aby odpoczęło, następnie poporcjuj je na ok. 100 g kawałki. Przy pomocy
maszynki do makaronu przygotuj szeroki makaron – tagliatelle. W dużym garnku doprowadź do wrzenia dostateczną ilość osolonej wody. Świeży makaron gotuj tylko 2-4 minuty, następnie odcedź.
Na suchej patelni podsmaż orzechy, dzięki temu zyskają wyraźniejszy smak. Następnie zmiksuj je z pozostałymi składnikami i posól do smaku. Podawaj ze świeżym makaronem, posypane dużą ilością parmezanu.
Słowackie haluszki z kapustą i wędzonką
- 800 g ziemniaków
- 300 g mąki
- 2 jajka
- sól
- 400 g kapusty kiszonej
- 200 g wędzonki lub słoniny
Wędzonkę pokrój w kostkę i usmaż na łyżce oleju. Dodaj kiszoną kapustę, posól i duś 10 -15 minut.
Obrane ziemniaki opłucz i drobno zetrzyj, dodaj całe jajko, lekko posól, dodaj mąkę, całość dokładnie wymieszaj. Przygotowane ciasto zetrzyj przy pomocy
tarki do haluszek, do gotującej się wody. Podczas gotowania delikatnie je przemieszaj, aby się nie zlepiły. Gotuj 4-6 minut do momentu aż wypłyną. Odcedź, wymieszaj z kapustą i wędzonką.