info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisy3 przepisy z gotowanych jajek

3 przepisy z gotowanych jajek

Przepisy
3.04.2025
Ugotowane jajka są używane w sałatkach, dodatkach i innych potrawach, więc nigdy się nie marnują. W lodówce wytrzymują do 7 dni, ale po tygodniu należy je jak najszybciej wykorzystać. Co przyrządzić z gotowanych jajek? Mamy dla Ciebie trzy przykładowe przepisy.

Kanapka z sałatką jajeczną

Czas przygotowania: 10 minut
Uwaga: Podane składniki dotyczą przygotowania jednej kanapki.
Talerz płytki SIENA ø 27 cm
Składniki
  • 1 duże jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
  • 1 do 2 łyżek majonezu
  • 2 łyżki selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
  • 1 łyżka drobno posiekanej zielonej cebulki (lub szczypiorku)
  • szczypta curry, sól i pieprz
  • sałata
  • 2 kromki chleba tostowego
Wskazówki
  1. Rozgnieć pokrojone w kostkę jajka widelcem. Następnie wymieszaj je z majonezem, selerem i zieloną cebulką. Na koniec dopraw gotową sałatkę curry, solą i pieprzem.
  2. Jeśli lubisz chrupiący chleb tostowy, opiecz go na grillu w piekarniku.
  3. Ułóż kanapkę warstwami, kładąc sałatę na jednej kromce chleba, rozprowadzając na wierzchu mieszankę jajeczną, a następnie kładąc drugą kromkę chleba na wierzchu.

Pomogą ci w przygotowaniu:

Sałatka ziemniaczana

Czas przygotowania: 35 minut
Uwaga: Z podanych składników przygotujesz od 4 do 6 porcji sałatki.
Składniki
  • 3 do 4 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1/4 szklanki soku z ogórków kiszonych
  • 3 łyżki drobno posiekanych ogórków
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 do 2 szalotek, drobno posiekanych
  • 1 do 2 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę
  • 1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1/2 czerwonej papryki (surowej lub pieczonej)
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • szczypta soli i pieprzu
Wskazówki
  1. Ugotuj obrane i pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie. Gotuj je przez 10 do 20 minut, aż będą miękkie. Następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Umieść ugotowane ziemniaki w dużej szklanej misce i zalej je sokiem z ogórków. Następnie dodaj do miski drobno posiekane ogórki, pietruszkę, cebulę, szalotkę, jajka na twardo, marchewkę i czerwoną paprykę.
  3. W osobnej małej miseczce przygotuj dressing. Wymieszaj majonez z musztardą i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wymieszaj dressing z ziemniaczaną mieszanką.

Zawsze miej je pod ręką:

Sałatka Nicoise

Czas przygotowania: 55 minut
Uwaga: Składniki na 6 porcji.
Składniki na sos winegret
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (lub octu z czerwonego wina)
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki drobno posiekanej szalotki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypta soli i pieprzu
Składniki na sałatkę
  • 2-3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 6 jajek na twardo, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 i 1/4 kg małych ziemniaków
  • 2 średniej wielkości główki sałaty rzymskiej lub lodowej
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 200 g zielonej fasolki pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1/4 szklanki oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka anchois
  • sól i pieprz
    Procedura
    1. Najpierw przygotuj dressing. Umieść olej, sok z cytryny (lub ocet), szalotkę, zioła i musztardę w zamykanym słoiku. Zamknij słoik wieczkiem i dokładnie wstrząśnij dressingiem. Dopraw solą i pieprzem. Umieść plasterki cebuli w małej misce, skrop je 3 łyżkami dressingu i odstaw na bok.
    2. Następnie ugotuj ziemniaki do miękkości. Jeszcze ciepłe pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości ziemniaków. Umieść ugotowane ziemniaki w innej misce i polej je około 1/4 szklanki dressingu.
    3. Podczas gdy ziemniaki się gotują, ugotuj zieloną fasolkę. W mniejszym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej fasolkę szparagową. Gotuj ją przez 3 do 5 minut, aż będzie sprężysta i chrupka. Następnie odcedź i przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
    4. A teraz przechodzimy do serwowania. Ułóż sałatę na talerzu, połóż tuńczyka na środku, a wokół niego pomidory i cebulę. Umieść małe stosy ziemniaków i zielonej fasoli na krawędzi sałatki. Następnie dodaj jajka, oliwki i anchois na wierzch sałatki. Na koniec skrop pozostałym dressingiem.

    Mogą Ci się przydać:

    Pokochasz powyższe potrawy z dodatkiem jajek, ponieważ są smaczne i pełne zdrowych składników. Jajka mają wysoką wartość biologiczną i zawierają dużą ilość wysokiej jakości białka.