Lato zbliża się wielkimi krokami, a w lodziarniach mają pełne ręce roboty. Większość stoisk sprzedaje te same lody. Truskawkowe, czekoladowe czy waniliowe już Ci się przejadły? Spójrz na przepisy na 3 najdziwniejsze smaki lodów, których nie miałeś jeszcze szansy spróbować. Wyciągną cię z lodowego letargu! Możesz je w łatwy sposób przygotować w domu w
Maszynce do robienia lodów DELLA CASA.
Lody czarne
Osiągniecie czarnego koloru lodów to nie lada wyzwanie. Czystą czerń można uzyskać tylko za pomocą sztucznych barwników, ale w naturalny sposób można uzyskać chociaż ciemnoszary kolor. Znamy dwie możliwości – jedna to czarny węgiel z apteki, drugi to czarny sezam. Czarny sezam jest bardzo zdrowy, zawiera dużo żelaza, dlatego przygotowaliśmy przepis właśnie z jego dodatkiem.
- 50 g czarnego sezamu
- 80 g miodu
- szczypta soli
- 400 ml śmietany kremówki
- 100 ml pełnotłustego mleka
Czarny sezam umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładko. W trakcie miksowania zbieramy przyklejoną masę ze ścian, tak aby całość była odpowiednio zmiksowana. Uzyskana konsystencja ma być gładka, ponieważ sezam uwalnia olej. Następnie mieszamy pastę sezamową z pozostałymi składnikami i schładzamy w lodówce przez noc lub 30 minut w zamrażarce. Następnie masę należy stopniowo dodawać do schłodzonej
Maszynki do robienia lodów DELLA CASA i mieszać aż do momentu, w którym mieszanka będzie scalona. Podawać posypane ziarenkami czarnego sezamu.
Lody Matcha
- 100 ml pełnotłustego mleka
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki stołowe (18 g) proszku Matcha – japońska mielona herbata, nie można użyć innego typu
- 60 g drobnego cukru
- szczypta soli
Naczynie do mrożenia z
Maszynki do lodów DELLA CASA umieść w zamrażarce na minimum 18 godzin. W mniejszym garnku wymieszaj, mleko, śmietanę, cukier i sól. Składniki podgrzej i dodaj herbatę Matcha. Podgrzewaj ciągle mieszając, aż mieszanina zacznie się pienić i będzie bardzo gorąca, ale nie może się gotować. Zdejmij garnek z kuchenki i wlej „przyszłe” lody do miski umieszczonej w kostkach lodu. Schłodzoną mieszankę przykryj pokrywką lub folią i wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub do zamrażarki na 30 minut. Schłodzoną mieszankę przelej do
Maszynki do robienia lodów DELLA CASA. Postępuj według instrukcji użytkowania maszynki, po około 15 -20 minutach lody będą gotowe do podawania.
Lody piwne
- 2 żółtka
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru
- 200 ml ciemnego piwa (typ stout)
- 1 łyżka melasy
W garnku, podgrzej połowę śmietany z cukrem. W międzyczasie ubij żółtka, a w drugim garnku rozpuść łyżkę melasy z resztą śmietanki. Powoli dodaj gorące mleko do żółtek i ponownie wymieszaj aż mieszanka zgęstnieje. Do scalonej mieszanki dodaj zimną śmietanę z melasą, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Ciemne piwo warz do jednej trzeciej jego objętości i po schłodzeniu zmieszaj z kremową masą. Na koniec lodową mieszankę schłodź i przed podaniem wymieszaj w
Maszynce do robienia lodów DELLA CASA.