Dolna warstwa: - 400 g pomidorowego purée
- 4 ząbki czosnku
- 3 papryki (żółta i czerwona)
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- tymianek, rozmaryn
- sól, pieprz
Papryki, bakłażan, cebulę i cukinię pokrój na kosteczkę, czosnek na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim bakłażan, papryki, cebulę, a na końcu czosnek i cukinię. Zalej pomidorowym purée, dopraw solą i pieprzem, dodaj listki tymianku i posikany rozmaryn. Przemieszaj i duś przez 20 minut.
Górna warstwa: - 50 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1 cukinia (w sezonie użyj żółtej i zielonej)
- 1 bakłażan
- listki pietruszki
Cukinię, pomidory i bakłażan pokrój na plasterki i wymiennie układaj w formie spirali na dolnej warstwie, którą już przygotowałeś w patelni. Dopraw solą, pieprzem, polej 2 łyżkami oliwy. Przykryj patelnię pokrywą, włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 °C i duś pomału przez około 2 godziny. Następnie zdejmij pokrywę i piecz nieprzykryte przez kolejne 30 minut w 180 °C. Piecz do momentu, aż potrawa przybierze złoty odcień, gotową posyp pietruszką wymieszanką z czosnkiem i oliwą.