info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Quiche

Przepisy
1.03.2021
Ciasto:

• 250 g mąki krupczatki • 220 g masła • 5 g soli • 125 g skrobi kukurydzianej • 1 jajko • 60 ml zimnej wody • 1/2 łyżka octu z białego wina

Nadzienie:
• 250 ml śmietany 33% • 200 g wędzonego boczku • 200 g sera Gruyere lub Cheddar • 10 ml oleju • 2 cebule • 5 jajek • garść liści szpinaku • sól, pieprz • fasola do uformowania ciasta • 20 g mąki

Miękkie masło utrzyj z solą, dodaj skrobię, ocet, wodę i wszystko wymieszaj. Stopniowo wmieszaj mąkę i wyrób ciasto, następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki, aby stwardniało, na dwie godziny, a najlpiej na całą noc. Pokrój drobno cebulę, boczek na kosteczki i krótko podsmaż na oleju. Odłóż na bok. Rozwałkuj ciasto na stolnicy pospypanej mąką i włóż do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Nadmiar ciasta odetnij tak, aby przekraczało krawędź formy o około 0,5 cm. Dno nakłuj widelcem, podczas pieczenie para będzie lepiej przenikać. Formę z ciastem odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie połóż na cieście papier do pieczenia i wysyp suchą fasolę, aby ciasto zachowało kształt. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Wyjmij fasolę, dno posyp mniejszą cięścią startego sera i zapiecz przez 5 minut w piekarniku. Wyjmij korpus z piekarnika i wypełnij pozostałym serem, cebulą, boczkiem, szpinakiem i zalej wszystko jajkami doprawionymi solą, pieprzem i rozbełtanymi w śmietanie i mące. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz znów w 180 °C przez około 40 minut.