1 gęś, 50ml Calvadosu, 4 jabłka, 1 łyżeczka cukru, cała laska cynamonu, sól, pieprz, świeża szałwia i cząber, bulion z kaczki lub woda
Oczysczoną gęś przypraw solą oraz pieprzem od zewnątrz i od wewnątrz. Obrane oraz pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój na ćwiartki i wymieszaj z winiakiem jabłkowym Calvados, szałwią, cząbrem, cukrem oraz cynamonem. Tą mieszanką napełnij gęś i zamnij ją za pomocą szpikulca lub sznurka. Gęś połóż w brytfannie na ruszcie piersią do dołu i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 °C. Podlej wodą lub wywarem i piecz około 2-3 godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Podczas pieczenia polewaj gęś sosem, który z niej wycieknie i obróć ją w połowie pieczenia. Do pieczonej gęsi polecamy dobre piwo!