Składniki:
120 g bezglutenowych biszkoptów, 50 g Nutelli, 160 g mascarpone, 150 g czekolady do zanurzania według upodobania (gorzkiej, białej…)
Do obtaczania: orzechy (laskowe, ziemne, pistacje, włoskie…), posypka cukrowa i nasiona
Zmiel biszkopty na większe i mniejsze okruszki. Wsyp je do miski, dodaj Nutellę oraz mascarpone i dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na około 20 minut, a następnie uformuj z masy kulki, które przed obtoczeniem włóż jeszcze raz do lodówki, aby stwardniały. Zmiel w młynku na większe okruchy orzechy (aby smakowały jeszcze lepiej, możesz je przez zmieleniem podprażyć w piekarniku) albo inną wybraną posypkę. Kulki możesz obtoczyć w posypce od razu albo możesz rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i zamaczać w niej kulki, a dopiero później je posypywać. Na sam konieć schłódź kulki w lodówce i wyjmij je zaraz przed podaniem.